Ulusal Yeterlilik Sistemi

Ulusal Yeterlilik

Ulusal Yeterlilik, ulusal veya uluslararası meslek standartları temel alınarak oluşturulan ve bireylerin mesleklerini başarıyla icra etmeleri için sahip olmaları gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanımlayan, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından onaylanmış teknik dokümanlardır. Bu yeterlilikler, öğrenme çıktıları ile ölçme-değerlendirme süreçlerini detaylı olarak açıklamaktadır.

Yayınlanmış ulusal yeterliliklerin tam listesine ulaşmak için buraya tıklayınız.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi (UMYS)

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi (UMYS), ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak mesleki eğitim standartlarının geliştirilmesi, uygulanması ve bu standartlara ilişkin akreditasyon, yetkilendirme, denetim, ölçme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetlerini kapsamaktadır.

Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi’nin Amaçları

  • Eğitim ile istihdam arasındaki bağı güçlendirmek
  • Öğrenme çıktıları için ulusal ve uluslararası standartlar belirlemek
  • Eğitimde kalite güvencesini sağlamak
  • Yatay ve dikey geçişler için yeterliliklerin ilişkilendirilmesini sağlamak ve uluslararası kıyaslanabilirlik altyapısı oluşturmak
  • Öğrenme süreçlerinin tanınmasını ve kıyaslanabilirliğini temin etmek
  • Hayat boyu öğrenmeyi desteklemek

UMYS kapsamında öncelikle ilgili sektörlerin ve iş dünyasının katılımıyla taslak meslek standartları geliştirilir. MYK Sektör Komitesi tarafından incelenip değerlendirilen taslaklar, MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.

Meslek standartlarını esas alarak oluşturulan Ulusal Yeterlilikler, eğitim kurumları ve iş dünyasının katılımıyla hazırlanır. MYK Sektör Komitesi tarafından değerlendirilip onaylanan yeterlilik taslakları, MYK Yönetim Kurulu’nun onayı ile Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (UYÇ)’ne yerleştirilir. Ulusal yeterlilikler, sınav ve belgelendirme süreçlerinin yanı sıra eğitim müfredatlarının hazırlanmasında da temel teşkil etmektedir.

Hazırlanan ulusal yeterlilikler doğrultusunda, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından sınavlar düzenlenir ve sınavda başarılı olan kişilere MYK Mesleki Yeterlilik Belgeleri verilir.